Nyhet från Jordbruksaktuellt 2006-04-06

Biogas på gården - egen konstruktion till låg kostnad

Den 7 mars i år startade Bo Johansson på Svenstorp utanför Götene sin gårdsproduktion av biogas. Gården producerar gyltor och slaktsvin från en integrerad besättning med 140 suggor, samt 2 500 kubikmeter gödsel per år. Gödseln ska förutom att ge växtnäring även hjälpa till att värma gården och på sikt även producera el.


Biogasen produceras i en vanlig gödselbrunn isolerad med frigolit och försedd med ett svetsat plåttak. Gödseln pumpas från pumpbrunnen genom ett uttag i taket där också stativet för gödselomröraren sticker upp. Röret till vänster i bild är ett av de två avtappningsrören som reglerar nivån i biogasreaktorn.

Biogasanläggningen är konstruerad på en vanlig Solbergs gödselbrunn med en volym på 220 kubikmeter som har försetts med ett ståltak. Taket, som är konstruerat med hjälp av den lokale smeden, är försett med en lodrät kant som går ner 60 centimeter i brunnen . Eftersom biogasen är lättare än luft stiger den uppåt och samlas under taket och den neddragna kanten gör att gasen inte kan läcka ut. Två bräddavlopp reglerar nivån på gödseln i brunnen och leder över den rötade gödseln till två andra brunnar. I brunnen sitter en Astimac omrörare som ser till att gödseln cirkulerar dygnet runt för att hålla igång rötningsprocessen. Pumpen drar cirka 1 kW i timmen tack vare frekvensriktare. Brunnen fylls på dagligen med cirka sju kubikmeter gödsel från gårdens stallar.

Varm rötning

Gödselbrunnen är nedgrävd 1,5 meter i marken samt isolerad med frigolit på utsidan. På brunnens insida sitter det 250 meter med värmeslang monterade. Gödseln i rötkammaren ska hålla en temperatur på 38 grader för att processen ska fungera bra. Värmen till slangarna levereras från gaspannan. 30-50 procent av gasen som produceras kommer att gå åt till att värma processen.

Värme och el till gården

- Anläggningen ska producera värme på vintern och el på sommaren. Jag planerar att köpa ett 15-30 kW kraftverk som ska producera el under sommaren, säger Bo Johansson.

- Troligen kommer den mesta elen förbrukas på gården, men jag har fått en ny elmätare som gör det möjligt för mig att leverera ut på elnätet också. Vid elproduktion blir verkningsgraden 35-40 procent, resten av energin blir värme. Bo Johansson planerar att ta tillvara spillvärmen genom att använda den till att värma biogasprocessen. Det rekommenderas inte att rötprocessen stoppas under sommaren; det tar för lång tid att få igång den igen. Istället gäller det att hitta användning för biogasen. På Svenstorp kommer det att satsas på elproduktion, ”det är det minst dåliga alternativet” kommenterar Bo Johansson.

130 liter olja om dagen

Bo Johansson räknar med att anläggningen kommer att producera mellan 100-200 kubikmeter biogas per dygn. En kubikmeter biogas innehåller cirka 65 procent metan och ger lika mycket energi som 0,65 liter olja. En gasproduktion på mellan 100-200 kubikmeter motsvarar 65-130 liter olja om dygnet. Efter uppvärmningen av biogasreaktorn producerar anläggningen energi motsvarande 35-90 liter olja per dygn.

- Att hälla i fett, blod eller sprit i gödseln ger en extra skjuts för gasproduktionen. Till exempel kan glycerol fungera som en extra krydda i reaktorn, men det är svingödseln som utgör basen. Det är viktigt med relationen mellan andelen kol och kväve vid rötningen. Det är egentligen lite för mycket kväve i svinskit för att det ska fungera optimalt, att kunna öka kolhalten är därför positivt, berättar Bo Johansson.


Bo Johansson på Svenstorp har konstruerat en egen biogasanläggning på gården. En relativt låg byggkostnad och enkel konstruktion ska borga för en lyckad satsning på energiproduktion. Bakom Bo rinner den rötade gödseln över i en brunn för att lagras tills det är dags att sprida den.

”Enkelt att bygga”

- Jag är själv förvånad över att det är så enkelt att bygga en egen biogasanläggning, säger Bo Johansson.

- Investering har totalt gått på mellan 600 000 – 700 000 kronor samt eget arbete. De tyska anläggningar jag tittade på var alldeles för krångliga och avancerade, man måste hålla det enkelt. Med en produktion runt 200 kubikmeter biogas om dagen så ska anläggningen kunna vara betald på några år, men riktigt så bra tror jag nog inte att produktionen kommer att gå.

- Ingen av de biogasanläggningar som vi har i Sverige har byggts så kostnadseffektivt som Bosses anläggning, sa Lars Evers på Biodynamiska forskningsstiftelsen med erfarenhet från Järnas biogasanläggning. Den billigaste som funnits har varit mer än dubbelt så dyr än den här anläggningen.

Minskad lukt

Tankarna bakom Bo Johanssons investering i en biogasanläggning var att producera värme och el på gården, få minskad lukt vid gödselspridning samt att omvandla det organiska kvävet till ammoniumkväve som är mer lättillgängligt för växterna.

- En stor del av vinsten med att röta gödseln är att lukten minskar. Det blir lättare att kunna sprida gödsel på fälten utan att grannar klagar, säger Bo Johansson.

Alla borde satsa på biogas

- Alla som producerar 2 500 kubikmeter gödsel eller mer per år borde bygga en sådan här anläggning, anser Bo Johansson.

- Djurproducenterna har råvaran, gödseln, och de har logistiken att hantera den samt att köra ut rötresterna på fältet. Han räknar med att anläggningen ska generera energi för 100 000 kronor om året och därmed vara betald på drygt fem år. Och tillägger med ett skratt att minskad lukt vid gödselspridning och lättillgängligare kväve får man väl se som ränta på investeringen.

   

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Lovande framtid för lupinodlare Tyska forskare har funnit ett sätt att framställa ett smakneutralt protein från lupinfrön. Det innebär att det är ett aktuellt protein till vegetariska livsmedel, vilket vore ett genombrott för lupinodlingen. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Ny ledare för Sveriges Mjölkbönder Birgitta Berndtsson kommer att bli föreningens nya verksamhetsledare från och med 1 januari 2015. Hon är husdjursagronom och har tidigare jobbat på Skånemejerier och Perstorp AB. KommenteraPublicerad 2014-11-24 De "stannar" Sverige i protest En förare från Makedonien åkte fast med falskt pass, falskt körkort och hade heller inte genomgått förarutbildning. Trots detta friades föraren i Sundsvalls tingsrätt. Domen har lett till otaliga överklaganden och nu visar svenska åkare sitt missnöje. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Bönder får betala dubbelt för politisk kris Det ryska importstoppet har fått priserna för griskött, mjölk och grönsaker att falla. Frukt- och grönsaks­odlarna får stöd av EU att minska utbudet, ett stöd som EU-kommissionen vill ­finansiera med ­minskade gårdsstöd. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Chipsens väg från jord till påse I Laholm tillverkar Rootfruit Scandinavia chips enligt ursprungsmetoden – friterade i gryta. Chipsproduktionen är ett exempel på lokalt samarbete som involverar lantbrukare. Jordbruksaktuellt följde potatisens resa från jord till chips. KommenteraPublicerad 2014-11-23 De skapar liv i Stora Skedvi Med ett genuint matintresse och en stor portion entreprenörskap skapar Anders Åkerberg och Malin Floridan ett matcentrum i byn Stora Skedvi i Dalarna. Det senaste projektet är återuppbyggandet av knäckebrödstillverkningen i Vika bröds gamla lokaler. KommenteraPublicerad 2014-11-22 VIDEO – Klassisk filmhistoria om en liten gris Grisar, ett hett debatterat ämne. Länge har de haft en roll i samhället och i denna video får man följa Grisknoens tur i Småland. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Smart, enkel och lätt att rengöra Kerbl har utvecklat en ny napp till kalvar som är enkel att ta av från kalvbaren. Nappen kan plockas av från hinken och diskas i tre delar. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Köttentreprenörer får pris Hälsingestintan, som i höst har presenterat lösningen med mobil slakt, har fått ytterligare ett pris. Nu är det grundaren och vd:n Britt-Marie Stegs som fått utmärkelsen ”årets entreprenör”. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Dansk gris upprör, glöm dock inte den tyska I gårdagens avsnitt av Plus pratade man om skillnaderna i svensk och dansk grisuppfödning. Reaktionerna på Twitter dröjde inte länge. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Aggressivare tallrikar från Väderstad Väderstad-verken erbjuder nu en ny aggressivare variant av tallrikar till kultivatorerna TopDown och Carrier X. De nya Truecut-tallrikarna har frästa urtag, vilket ger flera fördelar enligt Väderstad. KommenteraPublicerad 2014-11-21 KRÖNIKA - Oro för ryskt höstvete Spannmålspriserna har återigen fallit tillbaka något efter tidigare uppgång. Vädret i viktiga regioner för majs och sojabönor i USA har blivit bättre och nu återstår endast en liten del av skördearbetet. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Det lossnar för eko i Storbritannien Den brittiska ekomarknaden har under flera år dragits med svårigheter och vikande marknad. Men nu verkar trenden vara på väg uppåt. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Fler fall av fågelinfluensan Fågelinfluensan har konstaterats på ytterligare en gård i Nederländerna. De 43 000 kycklingarna kommer att avlivas och transportrestriktioner gäller för hela landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Svenska och danska grisar jämförs i TV ikväll Tv-programmet Plus var i våras och hälsade på Madde och Elin som driver Facebooksidan "Mitt liv som svensk gris". I programmet jämförs svensk grisuppfödning med dansk. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Skånemejeriers bönder får mer för sin mjölk Skånemejerier ekonomisk förening har beslutat sig för att höja mjölkpristillägget för sina medlemmar från och med januari. KommenteraPublicerad 2014-11-20 MinFarm – mot storstaden Anna och Stephen Lynam ville att konsumenter skulle kunna köpa bra mat från bönder i närheten på ett enkelt sätt. Resultatet blev onlinefarmen MinFarm som i dagsläget finns i Jämtland och Västerbotten. Men efter årsskiftet kommer de att ta ännu ett steg och etablera sig i Stockholmsregionen. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Oidentifierat kött dras tillbaka På Axfood har man beslutat att dra tillbaka kött som sålts som oxfilé men vid närmare granskning inte visade sig vara just oxfilé. Det är heller inte häst- eller griskött. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Nytt avtal bra för Australiens bönder Kina och Australien har skrivit under en avsiktsförklaring gällande ett frihandelsavtal som kommer innebära att nästan 95 procent av tullarna tas bort. Innan avtalet är helt implementerat kommer det att ta ett par år men enligt Australiens premiärminister, Tony Abbott är detta en stor framgång för landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Långsammare tillväxt för utlåning till jordbruk Landshypotek Bank visar ett rörelseresultat för tredje kvartalet på 301 miljoner kronor, 50 miljoner mer än förra året. Ett ökat räntenetto täcker den högre kostnadsnivå som satsningen på bankverksamheten har fört med sig. KommenteraPublicerad 2014-11-20 DEBATT – Dags för svenska djurskyddsregler i upphandlingar Det är dags att bevaka den svenska implementeringen av EU:s nya upphandlingsdirektiv så att upphandlare kan ställa specifika krav kring hur köttet de köper har framställts. På så vis får svenska uppfödare en ärlig chans att konkurrera mot de europeiska kollegor som har ett sämre djurskydd och i många fall dessutom bryter mot EU-lagstiftning. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Bucht är beredd att agera Under tisdagen hade Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ett samtal med SJV, SLV och SVA för att diskutera MRSA-frågan. Efter mötet ser Bucht positivt på arbetet som sker, samt meddelar att man är beredda att agera även från politiskt håll, om så skulle krävas. KommenteraPublicerad 2014-11-19 DEBATT – Dags att lyfta blicken och sluta slåss Så är debatten om eko kontra konventionellt igång igen, skriver riksdagsledamoten och agronomen Kristina Yngwe på sin blogg. Genom att ställa produktionsgrenar mot varandra missar man den riktiga utmaningen. KommenteraPublicerad 2014-11-19 SLU:s framtid klarnar Hittills har det varit många frågor och få svar gällande vilket departement Sveriges Lantbruksuniversitet kommer att ligga under i framtiden. Nu verkar det som att svaret är klubbat och SLU följer med till näringsdepartementet. KommenteraPublicerad 2014-11-19 De arbetar tillsammans mot MRSA I ett debattinlägg konstaterar generaldirektörerna för Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA att det kan vara en tidsfråga innan MRSA-smittan även finns bland grisarna här i Sverige. Om så är fallet, är det viktigt att man är redo och har en strategi för att hantera den. KommenteraPublicerad 2014-11-19 LEDARE – Svenska Köttföretagen ett steg på rätt väg Nyligen presenterades bildandet av en ny samverkansorganisation i den svenska köttbranschen, Svenska Köttföretagen. Syftet beskrivs som att branschens intressen ska kraftsamlas ända från konsument till producent. Som huvudmän står sju ­slakteriföretag. KommenteraPublicerad 2014-11-19 KRÖNIKA – Har konkurrenskraftutredningen för smalt fokus? Efterfrågan på svenska livsmedel med svenska mervärden och svenska ekologiska livsmedel ökar. Det bekräftar Jordbruksverkets enkät och statistiken kring import och svensk produktion. Svensk kycklingproduktion ökar och importen av kött minskar till förmån för svenskt kött i butikerna. Det är angeläget att landsbygdsministern och konkurrenskraftutredningen förses med ett sakligt underlag och en aktuell omvärldsanalys. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Förhöjd skyddsnivå mot fågelinfluensan Smittkällan till fågelinfluensan H5N8 som drabbat Tyskland, Holland och Storbritannien är fortfarande okänt. Men nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Höjda elpriser på ingång Elmarknaden är känslig för ändrade väderprognoser och de kommande tio dagarna verkar bjuda på torrare och kallare väder, något som enligt Sweco kan leda till höja elpriser. KommenteraPublicerad 2014-11-18 STATISTIK – Europas förändrade förbrukning av antibiotika Många av Europas länder har lyckats minska sin förbrukning av antibiotika. Men ännu finns det länder där förbrukningen ökar. Spannet mellan landet som använder minst respektive mest är skrämmande stort. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Fler nyheter i nyhetsarkviet »