Inloggad som

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2006-04-06

Biogas på gården - egen konstruktion till låg kostnad

Den 7 mars i år startade Bo Johansson på Svenstorp utanför Götene sin gårdsproduktion av biogas. Gården producerar gyltor och slaktsvin från en integrerad besättning med 140 suggor, samt 2 500 kubikmeter gödsel per år. Gödseln ska förutom att ge växtnäring även hjälpa till att värma gården och på sikt även producera el.


Biogasen produceras i en vanlig gödselbrunn isolerad med frigolit och försedd med ett svetsat plåttak. Gödseln pumpas från pumpbrunnen genom ett uttag i taket där också stativet för gödselomröraren sticker upp. Röret till vänster i bild är ett av de två avtappningsrören som reglerar nivån i biogasreaktorn.

Biogasanläggningen är konstruerad på en vanlig Solbergs gödselbrunn med en volym på 220 kubikmeter som har försetts med ett ståltak. Taket, som är konstruerat med hjälp av den lokale smeden, är försett med en lodrät kant som går ner 60 centimeter i brunnen . Eftersom biogasen är lättare än luft stiger den uppåt och samlas under taket och den neddragna kanten gör att gasen inte kan läcka ut. Två bräddavlopp reglerar nivån på gödseln i brunnen och leder över den rötade gödseln till två andra brunnar. I brunnen sitter en Astimac omrörare som ser till att gödseln cirkulerar dygnet runt för att hålla igång rötningsprocessen. Pumpen drar cirka 1 kW i timmen tack vare frekvensriktare. Brunnen fylls på dagligen med cirka sju kubikmeter gödsel från gårdens stallar.

Varm rötning

Gödselbrunnen är nedgrävd 1,5 meter i marken samt isolerad med frigolit på utsidan. På brunnens insida sitter det 250 meter med värmeslang monterade. Gödseln i rötkammaren ska hålla en temperatur på 38 grader för att processen ska fungera bra. Värmen till slangarna levereras från gaspannan. 30-50 procent av gasen som produceras kommer att gå åt till att värma processen.

Värme och el till gården

- Anläggningen ska producera värme på vintern och el på sommaren. Jag planerar att köpa ett 15-30 kW kraftverk som ska producera el under sommaren, säger Bo Johansson.

- Troligen kommer den mesta elen förbrukas på gården, men jag har fått en ny elmätare som gör det möjligt för mig att leverera ut på elnätet också. Vid elproduktion blir verkningsgraden 35-40 procent, resten av energin blir värme. Bo Johansson planerar att ta tillvara spillvärmen genom att använda den till att värma biogasprocessen. Det rekommenderas inte att rötprocessen stoppas under sommaren; det tar för lång tid att få igång den igen. Istället gäller det att hitta användning för biogasen. På Svenstorp kommer det att satsas på elproduktion, ”det är det minst dåliga alternativet” kommenterar Bo Johansson.

130 liter olja om dagen

Bo Johansson räknar med att anläggningen kommer att producera mellan 100-200 kubikmeter biogas per dygn. En kubikmeter biogas innehåller cirka 65 procent metan och ger lika mycket energi som 0,65 liter olja. En gasproduktion på mellan 100-200 kubikmeter motsvarar 65-130 liter olja om dygnet. Efter uppvärmningen av biogasreaktorn producerar anläggningen energi motsvarande 35-90 liter olja per dygn.

- Att hälla i fett, blod eller sprit i gödseln ger en extra skjuts för gasproduktionen. Till exempel kan glycerol fungera som en extra krydda i reaktorn, men det är svingödseln som utgör basen. Det är viktigt med relationen mellan andelen kol och kväve vid rötningen. Det är egentligen lite för mycket kväve i svinskit för att det ska fungera optimalt, att kunna öka kolhalten är därför positivt, berättar Bo Johansson.


Bo Johansson på Svenstorp har konstruerat en egen biogasanläggning på gården. En relativt låg byggkostnad och enkel konstruktion ska borga för en lyckad satsning på energiproduktion. Bakom Bo rinner den rötade gödseln över i en brunn för att lagras tills det är dags att sprida den.

”Enkelt att bygga”

- Jag är själv förvånad över att det är så enkelt att bygga en egen biogasanläggning, säger Bo Johansson.

- Investering har totalt gått på mellan 600 000 – 700 000 kronor samt eget arbete. De tyska anläggningar jag tittade på var alldeles för krångliga och avancerade, man måste hålla det enkelt. Med en produktion runt 200 kubikmeter biogas om dagen så ska anläggningen kunna vara betald på några år, men riktigt så bra tror jag nog inte att produktionen kommer att gå.

- Ingen av de biogasanläggningar som vi har i Sverige har byggts så kostnadseffektivt som Bosses anläggning, sa Lars Evers på Biodynamiska forskningsstiftelsen med erfarenhet från Järnas biogasanläggning. Den billigaste som funnits har varit mer än dubbelt så dyr än den här anläggningen.

Minskad lukt

Tankarna bakom Bo Johanssons investering i en biogasanläggning var att producera värme och el på gården, få minskad lukt vid gödselspridning samt att omvandla det organiska kvävet till ammoniumkväve som är mer lättillgängligt för växterna.

- En stor del av vinsten med att röta gödseln är att lukten minskar. Det blir lättare att kunna sprida gödsel på fälten utan att grannar klagar, säger Bo Johansson.

Alla borde satsa på biogas

- Alla som producerar 2 500 kubikmeter gödsel eller mer per år borde bygga en sådan här anläggning, anser Bo Johansson.

- Djurproducenterna har råvaran, gödseln, och de har logistiken att hantera den samt att köra ut rötresterna på fältet. Han räknar med att anläggningen ska generera energi för 100 000 kronor om året och därmed vara betald på drygt fem år. Och tillägger med ett skratt att minskad lukt vid gödselspridning och lättillgängligare kväve får man väl se som ränta på investeringen.

   


Bookmark and Share
Utskriftsvänlig sida

Andra nyheter inom samma ämne

2006-02-18 Obligatorisk biobränsleproduktion
2006-01-28 JTI bygger upp centrum för bioenergi
2005-12-01 Möjligheter för lantbruket när oljan sinar
2005-07-22 Mer bioenergi från jordbruket?


Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »


Nyheter från Entreprenadaktuellt Nyheter från Skogsaktuellt

 

Glad påsk!

Glad påsk önskar vi på Jordbruksaktuellt!

KommenteraPublicerad 2014-04-19
Optimera klövern med fasta körspår i vallodlingen Att tillämpa fasta körspår på vallen kan bidra till en ökad avkastning räknat i kilo torrsubstans per hektar samtidigt som man kan öka kvaliteten. Genom ett minskat inköps­behov av kraftfoder kan här finnas pengar att hämta. KommenteraPublicerad 2014-04-19 Här produceras flest svenska påskägg Så här i påsktider är ägg ett vanligt inslag på middagsbordet. Men vet du var flest svenska hönor huserar? Se listan över de kommuner som producerar mer än hälften av de svenska äggen. KommenteraPublicerad 2014-04-19 Ägare och anställd i gemensamt bolag För att ett företag ska utvecklas positivt krävs att det har tillgång till rätt kompetens. Hur ska man behålla den kompetensen i företaget när man har hittat rätt person att driva det? På Badene egendoms smågrisproduktion bildade ägaren ett gemensamt företag med förmannen för att säkerställa den positiva utvecklingen. KommenteraPublicerad 2014-04-18 Undersöker mastit hos får För att ta reda på hur vanligt det är med mastit hos får pågår nu ett forskningsprojekt i ämnet, skriver SVA i sin tidning SVAvet.   KommenteraPublicerad 2014-04-17 LRF backar upp LRF Mjölks beslut Det är inte enbart i Mjölkdelegationen som GMO-frihetens vara eller icke vara har diskuterats under den senaste tiden. Köttdelegationen och LRF-styrelsens livsmedelsutskott har gjort detsamma. Nu presenterar LRF:s riksförbundsstyrelse en samlad position i frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mejerierna står fast vid GMO-friheten

Efter LRF Mjölks besked att släppa GMO-frågan till marknaden, har flera mejeriföretag uttalar sina positioner. Nu har exempelvis Skånemejerier, Gefleortens Mejeri, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri anslutit sig med Arla och Norrmejerier.

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Nya regler kring integrerat växtskydd Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya regler för integrerat växtskydd. En av nyheterna som träder i kraft från nästa år är ett krav på att dokumentera bekämpningens syfte i sprutjournalen. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mer gurka men mindre sallat

Förra året var gurka den största växthusgrödan, med en skörd på 27 900 ton. Mest minskade odlingen av kryddväxter och kruksallat, enligt Jordbruksverket.
 

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Höj kraven för att gynna aktiva lantbrukare I söder är spannmåls­odlare arga över att de måste dela med sig av gårdsstödsbeloppen till bland annat Norrland. Men Daniel och Elin Bergström på Nysäter lantbruk i Kovland utanför Sundsvall, är inte heller nöjda. KommenteraPublicerad 2014-04-16 ”Konsumenterna har redan visat vad de tycker om GMO” Enligt branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, är LRF:s besked ett steg i rätt riktning. Styrelseordförande Ingemar Olsson lyfter kritik mot Arlas reaktion samt lägger till grisbranschens inställning till GMO-frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-15 ”Det måste ske en harmonisering inom EU”

Kalmar Lantmän har precis invigt Europas modernaste foderfabrik. Vd:n Claes-Göran Nilsson menar att det finns två sidor av myntet när det gäller GMO-fritt foder. Svenska konsumenter tycker det är viktigt med GMO-fritt men sojan har också skenat ordentligt i pris, vilket försvårar konkurrensen.

KommenteraPublicerad 2014-04-15
Fortsatt GMO-fri mjölk i norr Efter LRF Mjölks besked att backa från sin branschpolicy rörande GMO-fritt foder, väljer även norrländska mejeriföretaget Norrmejerier att sitta stilla i båten. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Mindre tramp med armeringsmattor Genom att lägga armeringsmatta i beteshagar kan man förebygga och undvika trampskador. Något som i sin tur är bra för djurvälfärden, lantbrukarens ekonomi och miljön, visar forskning från JTI och SLU. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Oförändrat rörande GMO hos Arla

Trots LRF Mjölks beslut att ställa sig positiva till GMO-foder, håller Arla Sverige fast vid GMO-friheten. Enligt företaget byggs beslutet till stor del på efterfrågan från den svenska marknaden.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
1600 gårdsbutiker i en app

Att Sverige får fler och fler gårdsbutiker i och med ett ökat intresse för närproducerat är ett som är säkert. För att konsumenter ska hitta dit finns bland annat Gårdsbutiksappen.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Fritt fram för GMO-foder enligt LRF Mjölk Efter en omfattande utredning har LRF Mjölk och Mjölkdelegationen under dagen beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder. Nu ligger bollen hos mejeriföretagen. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Zetor Roadshow ger sig ut i Sverige

Tjeckiska traktortillverkaren Zetor har varit på framfart i Sverige under de senaste åren. För att möta lantbrukare i landet genomför företaget, med stöd av den svenska importören HCP Sverige, en Roadshowturné.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Havre på frammarsch för hälsan Under många år har havren varit en ”doldis” bland grödor som ofta hamnat i skuggan av vete och korn. Men havren är på frammarsch, inte bara som foder utan också som ett livsmedel med bevisade hälsoeffekter. Swedish Oat Fiber är ett halländskt företag som ser till att betaglukaner från skandinavisk havre finns i livsmedel världen över. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Rullande grishus för varierat bete MOP, mobile organic piggery, är ett mobilt grishus som kan rullas till ett nytt bete varje dag med hjälp av traktor eller en drivenhet som drivs automatiskt med hjälp av solenergi. Grisar som får böka och beta naturligt är friska och växer bra och ger en bra ekonomi för bonden. KommenteraPublicerad 2014-04-13 Johan restaurerar mark för bete Johan Svantesson driver en stor betesbaserad och kravcertifierad nötköttsproduktion i Värmland. I takt med att företaget vuxit har han restaurerat 80 - 90 hektar åker, skog, salix och övrig mark till mer betesmark.  KommenteraPublicerad 2014-04-12 Kronan invigd av prinsen Trots kraftigt duggregn var det en glad hoper människor som samlats ute på Tjärhovet i Kalmar för att bevittna invigningen av Europas modernaste foderfabrik, Kronan. KommenteraPublicerad 2014-04-11 Butiken som bara säljer svenskt kött

En Tempo-butik i Härnösand har beslutat att sluta sälja utländskt kött. – Du kan få kött från svenska gårdar för 30 kronor mer per kilo, då kan man banne mig kosta på sig det, säger butiksägare Stig Wedin.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
VIDEO - Fredagsmys med silo demolition

På youtube är "Silo demolition" ett begrepp som ger tusentals träffar. Hur man river en betong- eller plåtsilo på bästa sätt verkar vara en sport världen över.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
Brasilien importerar etanol Världens näst största producent av etanol är i år också en importör av fordonsbränslet. Små lager och ökad efterfrågan skapar underlag för import. KommenteraPublicerad 2014-04-11 KRÖNIKA - Vem lyfter svensk animalieproduktion? Svensken, dansken eller kinesen? Jag är som alla andra svenskar, jag vill se kor på bete och grisar med knorr på svansen. Där upphör sedan likheten med de flesta, för jag är dessutom villig att betala för det. KommenteraPublicerad 2014-04-10 Handelns bojkott av burägg problematisk

I dagarna har det blivit klart att handelskedjorna Coop och Willys slutar sälja burägg. En utveckling som är problematisk då många äggföretag satsat på moderna bursystem och eftersom konsumenten inte får välja själv, det menar Svenska Ägg.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Osäkert pris på blank diesel

Regeringen har lagt fram ett förslag om kvotplikt för biodrivmedel. Det innebär att en viss del av diesel och bensin måste vara förnybar. Vad detta kommer innebära för priset på så kallad "blank" diesel är fortfarande oklart, men en prishöjning kan vara på gång.  

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Pågen prisas för brödexport

Bageriföretaget Pågen har utsetts till Årets livsmedelsexportör 2014. De senaste två åren har Pågen haft en exporttillväxt på över elva procent och de största marknaderna är Danmark och Frankrike.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Kina köper mer mjölk Den kinesiska importen av mjölk fortsätter att öka. Arlas kinesiska intressebolag Mengniu rapporterar stigande vinst samtidigt som nya zeeländska Fonterra halverade sin vinst. KommenteraPublicerad 2014-04-10
Fler nyheter i nyhetsarkviet »