Nyhet från Jordbruksaktuellt 2006-04-06

Biogas på gården - egen konstruktion till låg kostnad

Den 7 mars i år startade Bo Johansson på Svenstorp utanför Götene sin gårdsproduktion av biogas. Gården producerar gyltor och slaktsvin från en integrerad besättning med 140 suggor, samt 2 500 kubikmeter gödsel per år. Gödseln ska förutom att ge växtnäring även hjälpa till att värma gården och på sikt även producera el.


Biogasen produceras i en vanlig gödselbrunn isolerad med frigolit och försedd med ett svetsat plåttak. Gödseln pumpas från pumpbrunnen genom ett uttag i taket där också stativet för gödselomröraren sticker upp. Röret till vänster i bild är ett av de två avtappningsrören som reglerar nivån i biogasreaktorn.

Biogasanläggningen är konstruerad på en vanlig Solbergs gödselbrunn med en volym på 220 kubikmeter som har försetts med ett ståltak. Taket, som är konstruerat med hjälp av den lokale smeden, är försett med en lodrät kant som går ner 60 centimeter i brunnen . Eftersom biogasen är lättare än luft stiger den uppåt och samlas under taket och den neddragna kanten gör att gasen inte kan läcka ut. Två bräddavlopp reglerar nivån på gödseln i brunnen och leder över den rötade gödseln till två andra brunnar. I brunnen sitter en Astimac omrörare som ser till att gödseln cirkulerar dygnet runt för att hålla igång rötningsprocessen. Pumpen drar cirka 1 kW i timmen tack vare frekvensriktare. Brunnen fylls på dagligen med cirka sju kubikmeter gödsel från gårdens stallar.

Varm rötning

Gödselbrunnen är nedgrävd 1,5 meter i marken samt isolerad med frigolit på utsidan. På brunnens insida sitter det 250 meter med värmeslang monterade. Gödseln i rötkammaren ska hålla en temperatur på 38 grader för att processen ska fungera bra. Värmen till slangarna levereras från gaspannan. 30-50 procent av gasen som produceras kommer att gå åt till att värma processen.

Värme och el till gården

- Anläggningen ska producera värme på vintern och el på sommaren. Jag planerar att köpa ett 15-30 kW kraftverk som ska producera el under sommaren, säger Bo Johansson.

- Troligen kommer den mesta elen förbrukas på gården, men jag har fått en ny elmätare som gör det möjligt för mig att leverera ut på elnätet också. Vid elproduktion blir verkningsgraden 35-40 procent, resten av energin blir värme. Bo Johansson planerar att ta tillvara spillvärmen genom att använda den till att värma biogasprocessen. Det rekommenderas inte att rötprocessen stoppas under sommaren; det tar för lång tid att få igång den igen. Istället gäller det att hitta användning för biogasen. På Svenstorp kommer det att satsas på elproduktion, ”det är det minst dåliga alternativet” kommenterar Bo Johansson.

130 liter olja om dagen

Bo Johansson räknar med att anläggningen kommer att producera mellan 100-200 kubikmeter biogas per dygn. En kubikmeter biogas innehåller cirka 65 procent metan och ger lika mycket energi som 0,65 liter olja. En gasproduktion på mellan 100-200 kubikmeter motsvarar 65-130 liter olja om dygnet. Efter uppvärmningen av biogasreaktorn producerar anläggningen energi motsvarande 35-90 liter olja per dygn.

- Att hälla i fett, blod eller sprit i gödseln ger en extra skjuts för gasproduktionen. Till exempel kan glycerol fungera som en extra krydda i reaktorn, men det är svingödseln som utgör basen. Det är viktigt med relationen mellan andelen kol och kväve vid rötningen. Det är egentligen lite för mycket kväve i svinskit för att det ska fungera optimalt, att kunna öka kolhalten är därför positivt, berättar Bo Johansson.


Bo Johansson på Svenstorp har konstruerat en egen biogasanläggning på gården. En relativt låg byggkostnad och enkel konstruktion ska borga för en lyckad satsning på energiproduktion. Bakom Bo rinner den rötade gödseln över i en brunn för att lagras tills det är dags att sprida den.

”Enkelt att bygga”

- Jag är själv förvånad över att det är så enkelt att bygga en egen biogasanläggning, säger Bo Johansson.

- Investering har totalt gått på mellan 600 000 – 700 000 kronor samt eget arbete. De tyska anläggningar jag tittade på var alldeles för krångliga och avancerade, man måste hålla det enkelt. Med en produktion runt 200 kubikmeter biogas om dagen så ska anläggningen kunna vara betald på några år, men riktigt så bra tror jag nog inte att produktionen kommer att gå.

- Ingen av de biogasanläggningar som vi har i Sverige har byggts så kostnadseffektivt som Bosses anläggning, sa Lars Evers på Biodynamiska forskningsstiftelsen med erfarenhet från Järnas biogasanläggning. Den billigaste som funnits har varit mer än dubbelt så dyr än den här anläggningen.

Minskad lukt

Tankarna bakom Bo Johanssons investering i en biogasanläggning var att producera värme och el på gården, få minskad lukt vid gödselspridning samt att omvandla det organiska kvävet till ammoniumkväve som är mer lättillgängligt för växterna.

- En stor del av vinsten med att röta gödseln är att lukten minskar. Det blir lättare att kunna sprida gödsel på fälten utan att grannar klagar, säger Bo Johansson.

Alla borde satsa på biogas

- Alla som producerar 2 500 kubikmeter gödsel eller mer per år borde bygga en sådan här anläggning, anser Bo Johansson.

- Djurproducenterna har råvaran, gödseln, och de har logistiken att hantera den samt att köra ut rötresterna på fältet. Han räknar med att anläggningen ska generera energi för 100 000 kronor om året och därmed vara betald på drygt fem år. Och tillägger med ett skratt att minskad lukt vid gödselspridning och lättillgängligare kväve får man väl se som ränta på investeringen.

   

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Vindkraftstillverkare tror på ökad vinst Det danska vindkraft­bolaget Vestas Danska höjer sin helårsprognos för årets resultat. KommenteraPublicerad 2014-11-27 Samverkan ska gynna alla Konkurrens, kostsamma investeringar och ett yrke som många gånger präglas av ensamföretagande. För flera lantbrukare kan en möjlighet som företagare vara att samverka.
 – Att samarbeta istället för att konkurrera är smart, men det är viktigt att se till att alla gynnas, säger Pauliina Jonsson, rådgivare på Växa Sverige.
KommenteraPublicerad 2014-11-27
De vill ta klustersuccén vidare Det förberedande arbetet kring etablerandet av kluster för gröna näringen i både Örebro och Södermanlands län är igång. Kanske ska det framgångsrika Vreta Kluster i Östergötland snart få två grannar. KommenteraPublicerad 2014-11-27 868 miljoner euro till lantbrukare EU-kommissionen har beslutat att återföra de pengar som drogs från gårdsstödet förra året. Pengarna avsattes i en krisfond som inte använts och nu ska pengarna betalas tillbaka. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Coca-Cola satsar på mjölk Coca-Cola planerar att lansera sin nya dryck, mjölk. Den kommer att innehålla mer protein, mindre socker och vara laktosfri, enligt företaget kommer drycken bli så populär att det kommer regna pengar, skriver brittiska The Telegraph. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Ökat sug för svenskt märks i industrin Majoriteten av livsmedelsföretagen ser ett ökat intresse hos konsumenter för produkter med svensk råvara. Nio av tio företag ser svensk råvara som en konkurrensfördel jämfört med importerade produkter, visar Livsmedelsföretagens konjunkturenkät för tredje kvartalet. KommenteraPublicerad 2014-11-26 DEBATT – Därför protesterar vi lastbilschaufförer ”Skulle ni vilja möta de på vintervägen med däck som ingen svensk chaufför skulle drömma om att ens köra på sommaren med? Tyvärr, det har ni troligtvis redan gjort någon gång.” skriver Göran Cederfjäll, i  en debattartikel på SVT Opinion. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Rysk grisuppfödning växer rekordsnabbt De första nio månaderna 2014 ökade Ryssland sin produktion av griskött med nära 17 procent jämfört med samma period 2013 rapp­orterar Pig progress. Importstoppet för livsmedel uppges vara en starkt bidragande faktor och ökningen förväntas fortsätta. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Kraftsamling i köttbranschen Köttföretagen i Sverige kraftsamlar genom att bilda en gemensam branschorganisation – Svenska Köttföretagen. Syftet är att stärka konkurrenskraften inom den svenska animalieproduktionen. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Föreningar delägare i nytt rådgivningsbolag I samband med bildandet av Svenska Köttföretagen bildas även ett dotterbolag vars uppgift blir att förse animalieproduktionen med rådgivning, bland annat på djurhälsoområdet. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Etiskt kött prisas av Allt om Mat Hälsingestintan och vd:n Britt-Marie Stegs har vunnit Allt om Mat:s stora matpris 2014. Med ett mobilt slakteri direkt på gården visar Hälsingestintan att det går att få fram etiskt kött av hög kvalitet som kunder vill betala för. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Baltisk mjölk får extra stöd från EU

EU-kommissionen satsar 260 miljoner kronor på ett stödpaket till baltiska mjölkproducenter. Stödet ges för att mildra effekterna av det ryska importstoppet.

KommenteraPublicerad 2014-11-25
Stort intresse för lokal upphandling Örebro län har inlett den långa processen om att få till lokala upphandlingar. Vid tre möten i slutet av november träffades personer från kommunerna och företagare i området för att diskutera möjliga samarbeten. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Litar mest på svenskt och minst på danskt En ny undersökning som ICA gjort visar att nio av tio har större förtroende för svensk djurhållning än den i andra europeiska länder. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Sjätte prissänkningen från Arla

Arla sänker priset för sjätte gången i år. Denna gång med  2,0 eurocent vilket innebär att aktuellt pris i Sverige sänks med 17,6 öre till 284,1 öre. Det nya priset gäller från den 1 december.

KommenteraPublicerad 2014-11-25
Lugnt på elmarknaden inför vintern Det ser bra ut på el-fronten inför vintern. Tillgången på vattenkraft ser lovande ut då vattenläget är bra och när det gäller reaktorerna, är alla klara att köra, förutom Oskarshamn två. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Växande mjölk- och smörlager Handelskriget mellan Ryssland och EU får de offentligt finansierade lagren av mjölkprodukter att börja växa. Nivåerna är dock på en låg nivå jämfört med tidigare år. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Projekt kring antibiotikaanvändning och resistens inom mjölkproduktion Finns det någon skillnad mellan ekologisk och konventionell uppfödning när det gäller antibiotika? Genom att undersöka tarmbakterier från kalvar hoppas forskare få fram svar som bekräftar att problemen gällande antibiotika och resistensen inom mjölkproduktion är små. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Hund spårar brunstiga kor Att som mjölkbonde missa en brunst kan få negativa effekter. I ­Finland testas nu hundar  som ett verktyg för att spåra brunstiga kor. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Lugnet före stormen på Agromek I morgon öppnar norra Europas största lantbruksmässa, Agromek. I fyra dagar förväntas de 13 hallarna med 500 utställare fyllas av entusiastiska besökare från hela Europa. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Lovande framtid för lupinodlare Tyska forskare har funnit ett sätt att framställa ett smakneutralt protein från lupinfrön. Det innebär att det är ett aktuellt protein till vegetariska livsmedel, vilket vore ett genombrott för lupinodlingen. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Ny ledare för Sveriges Mjölkbönder Birgitta Berndtsson kommer att bli föreningens nya verksamhetsledare från och med 1 januari 2015. Hon är husdjursagronom och har tidigare jobbat på Skånemejerier och Perstorp AB. KommenteraPublicerad 2014-11-24 De "stannar" Sverige i protest En förare från Makedonien åkte fast med falskt pass, falskt körkort och hade heller inte genomgått förarutbildning. Trots detta friades föraren i Sundsvalls tingsrätt. Domen har lett till otaliga överklaganden och nu visar svenska åkare sitt missnöje. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Bönder får betala dubbelt för politisk kris Det ryska importstoppet har fått priserna för griskött, mjölk och grönsaker att falla. Frukt- och grönsaks­odlarna får stöd av EU att minska utbudet, ett stöd som EU-kommissionen vill ­finansiera med ­minskade gårdsstöd. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Chipsens väg från jord till påse I Laholm tillverkar Rootfruit Scandinavia chips enligt ursprungsmetoden – friterade i gryta. Chipsproduktionen är ett exempel på lokalt samarbete som involverar lantbrukare. Jordbruksaktuellt följde potatisens resa från jord till chips. KommenteraPublicerad 2014-11-23 De skapar liv i Stora Skedvi Med ett genuint matintresse och en stor portion entreprenörskap skapar Anders Åkerberg och Malin Floridan ett matcentrum i byn Stora Skedvi i Dalarna. Det senaste projektet är återuppbyggandet av knäckebrödstillverkningen i Vika bröds gamla lokaler. KommenteraPublicerad 2014-11-22 VIDEO – Klassisk filmhistoria om en liten gris Grisar, ett hett debatterat ämne. Länge har de haft en roll i samhället och i denna video får man följa Grisknoens tur i Småland. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Smart, enkel och lätt att rengöra Kerbl har utvecklat en ny napp till kalvar som är enkel att ta av från kalvbaren. Nappen kan plockas av från hinken och diskas i tre delar. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Köttentreprenörer får pris Hälsingestintan, som i höst har presenterat lösningen med mobil slakt, har fått ytterligare ett pris. Nu är det grundaren och vd:n Britt-Marie Stegs som fått utmärkelsen ”årets entreprenör”. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Dansk gris upprör, glöm dock inte den tyska I gårdagens avsnitt av Plus pratade man om skillnaderna i svensk och dansk grisuppfödning. Reaktionerna på Twitter dröjde inte länge. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Fler nyheter i nyhetsarkviet »