Nyhet från Jordbruksaktuellt 2006-04-06

Biogas på gården - egen konstruktion till låg kostnad

Den 7 mars i år startade Bo Johansson på Svenstorp utanför Götene sin gårdsproduktion av biogas. Gården producerar gyltor och slaktsvin från en integrerad besättning med 140 suggor, samt 2 500 kubikmeter gödsel per år. Gödseln ska förutom att ge växtnäring även hjälpa till att värma gården och på sikt även producera el.


Biogasen produceras i en vanlig gödselbrunn isolerad med frigolit och försedd med ett svetsat plåttak. Gödseln pumpas från pumpbrunnen genom ett uttag i taket där också stativet för gödselomröraren sticker upp. Röret till vänster i bild är ett av de två avtappningsrören som reglerar nivån i biogasreaktorn.

Biogasanläggningen är konstruerad på en vanlig Solbergs gödselbrunn med en volym på 220 kubikmeter som har försetts med ett ståltak. Taket, som är konstruerat med hjälp av den lokale smeden, är försett med en lodrät kant som går ner 60 centimeter i brunnen . Eftersom biogasen är lättare än luft stiger den uppåt och samlas under taket och den neddragna kanten gör att gasen inte kan läcka ut. Två bräddavlopp reglerar nivån på gödseln i brunnen och leder över den rötade gödseln till två andra brunnar. I brunnen sitter en Astimac omrörare som ser till att gödseln cirkulerar dygnet runt för att hålla igång rötningsprocessen. Pumpen drar cirka 1 kW i timmen tack vare frekvensriktare. Brunnen fylls på dagligen med cirka sju kubikmeter gödsel från gårdens stallar.

Varm rötning

Gödselbrunnen är nedgrävd 1,5 meter i marken samt isolerad med frigolit på utsidan. På brunnens insida sitter det 250 meter med värmeslang monterade. Gödseln i rötkammaren ska hålla en temperatur på 38 grader för att processen ska fungera bra. Värmen till slangarna levereras från gaspannan. 30-50 procent av gasen som produceras kommer att gå åt till att värma processen.

Värme och el till gården

- Anläggningen ska producera värme på vintern och el på sommaren. Jag planerar att köpa ett 15-30 kW kraftverk som ska producera el under sommaren, säger Bo Johansson.

- Troligen kommer den mesta elen förbrukas på gården, men jag har fått en ny elmätare som gör det möjligt för mig att leverera ut på elnätet också. Vid elproduktion blir verkningsgraden 35-40 procent, resten av energin blir värme. Bo Johansson planerar att ta tillvara spillvärmen genom att använda den till att värma biogasprocessen. Det rekommenderas inte att rötprocessen stoppas under sommaren; det tar för lång tid att få igång den igen. Istället gäller det att hitta användning för biogasen. På Svenstorp kommer det att satsas på elproduktion, ”det är det minst dåliga alternativet” kommenterar Bo Johansson.

130 liter olja om dagen

Bo Johansson räknar med att anläggningen kommer att producera mellan 100-200 kubikmeter biogas per dygn. En kubikmeter biogas innehåller cirka 65 procent metan och ger lika mycket energi som 0,65 liter olja. En gasproduktion på mellan 100-200 kubikmeter motsvarar 65-130 liter olja om dygnet. Efter uppvärmningen av biogasreaktorn producerar anläggningen energi motsvarande 35-90 liter olja per dygn.

- Att hälla i fett, blod eller sprit i gödseln ger en extra skjuts för gasproduktionen. Till exempel kan glycerol fungera som en extra krydda i reaktorn, men det är svingödseln som utgör basen. Det är viktigt med relationen mellan andelen kol och kväve vid rötningen. Det är egentligen lite för mycket kväve i svinskit för att det ska fungera optimalt, att kunna öka kolhalten är därför positivt, berättar Bo Johansson.


Bo Johansson på Svenstorp har konstruerat en egen biogasanläggning på gården. En relativt låg byggkostnad och enkel konstruktion ska borga för en lyckad satsning på energiproduktion. Bakom Bo rinner den rötade gödseln över i en brunn för att lagras tills det är dags att sprida den.

”Enkelt att bygga”

- Jag är själv förvånad över att det är så enkelt att bygga en egen biogasanläggning, säger Bo Johansson.

- Investering har totalt gått på mellan 600 000 – 700 000 kronor samt eget arbete. De tyska anläggningar jag tittade på var alldeles för krångliga och avancerade, man måste hålla det enkelt. Med en produktion runt 200 kubikmeter biogas om dagen så ska anläggningen kunna vara betald på några år, men riktigt så bra tror jag nog inte att produktionen kommer att gå.

- Ingen av de biogasanläggningar som vi har i Sverige har byggts så kostnadseffektivt som Bosses anläggning, sa Lars Evers på Biodynamiska forskningsstiftelsen med erfarenhet från Järnas biogasanläggning. Den billigaste som funnits har varit mer än dubbelt så dyr än den här anläggningen.

Minskad lukt

Tankarna bakom Bo Johanssons investering i en biogasanläggning var att producera värme och el på gården, få minskad lukt vid gödselspridning samt att omvandla det organiska kvävet till ammoniumkväve som är mer lättillgängligt för växterna.

- En stor del av vinsten med att röta gödseln är att lukten minskar. Det blir lättare att kunna sprida gödsel på fälten utan att grannar klagar, säger Bo Johansson.

Alla borde satsa på biogas

- Alla som producerar 2 500 kubikmeter gödsel eller mer per år borde bygga en sådan här anläggning, anser Bo Johansson.

- Djurproducenterna har råvaran, gödseln, och de har logistiken att hantera den samt att köra ut rötresterna på fältet. Han räknar med att anläggningen ska generera energi för 100 000 kronor om året och därmed vara betald på drygt fem år. Och tillägger med ett skratt att minskad lukt vid gödselspridning och lättillgängligare kväve får man väl se som ränta på investeringen.

   

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Forskning visar vikten av att kontrollera luftföroreningar En ny studie från USA, visar hur luftföroreningar och en ökande temperatur kan påverka livsmedelsproduktionen i framtiden. Luftföroreningar påverkar ozonlagret, vilket i sin tur har stor inverkan på grödor. KommenteraPublicerad 2014-08-02 DEBATT - Att fodra eller inte fodra vilt I veckan har det andra delbetänkandet gällande viltutfodring lett till debatt. Jägareförbundet menar att förslaget handlar om att begränsa viltet via svält och inte jakt, som de förespråkar. LRF replikerade med att viltet har klarat sig fint utan foder de senaste 10 000 åren. KommenteraPublicerad 2014-08-02 VIDEO - En get på en gris Kanske känner någon igen den här lilla getens beteende hos sina barn en tidig morgon. Imorgon bitti är det alltså bara att ligga helt stilla, som grisen, så slutar barnen hoppa. KommenteraPublicerad 2014-08-01 Ryssland överväger EU-bojkott efter besked om sanktioner

Efter att EU och USA beslutade om utökade sanktioner mot Ryssland, meddelade Ryssland att man inför en bojkott mot Polsk frukt och grönt. Enligt rapporter överväger Ryska staten nu att utöka livsmedelsbojkotten till fler delar av EU.

KommenteraPublicerad 2014-08-01
Ukraina stoppar import av ryskt fläsk Importen stoppas för att man funnit att fläskkött och fläskprodukter med innehåll av det afrikanska svinpest-viruset sålts i affärer i flera ryska städer. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Stabilt resultat för Landshypotek bank Jord- och skogsbrukarnas bank visar ett stabilt resultat på 164,5 miljoner kronor de första sex månaderna i år. Banken växer i både utlåning och inlåning och investerar för framtiden. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Framtidstro trots minskande avel Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, publicerade i juli en rapport om hästar och uppfödare i Sverige. Trots att betäckningssiffrorna har sjunkit uppmanar man till kreativa tankar om hur aveln kan utvecklas. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Salmonellamisstanke i svenskt kött Försäljningen av färska hamburgare stoppas på Coop och Lidl efter misstanke om salmonella. Salmonella är väldigt ovanligt i svenskt kött och först i helgen blir det bekräftat om misstanken är befogad. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Case IH förnyar Magnum-serien I veckan visade Case IH upp nya Magnum-serien som finns till försäljning från nästa säsong. Utöver nya motorer och en uppdaterad hytt blir Case IH även först med att fabrikstillverka en traktor med bälten bak och hjul fram. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Hungriga harar ligger bakom framsteg i forskning I Hovdala slottsträdgård har man provat att odla i basaltmjöl, det har gett stora resultat i ökat näringsinnehåll. På grund av hararnas framfart i kål odlad i basalt, misstänkte man att den var bättre än den vanliga kålen. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Case IH och New Holland satsar i Kina I veckan invigde CNH Industrial sin nya tillverkningsanläggning i Kina. CNH, som är moderbolag till Case IH och New Holland, har därmed en av de största anläggningarna för tillverkning av lantbruksmaskiner i regionen. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Svårt att få ursprungsmärkning på svenskt viltkött Att viltkött från Sverige inte får märkas med Svenskt kött-symbol tycker man på Stensåkra charkuteri är en brist. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Scan-Agro har fått ny ägare Danska importbolaget Scan-Agro, som tidigare har sålt märken som exempelvis Knight-sprutor och maskiner från Weaving Ag. i Sverige och Danmark, har nu fått en ny ägare. Den nya ägare planerar dock inte att bli långvarig. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Rekordlåg tro på vindkraften I en ny rapport uppger branschorganisationen Svensk Vindenergi att besluten om vindkraftsinvesteringar har sjunkit markant under det senaste kvartalet. Anledningen tros ligga i låga ersättningsnivåer kombinerat med ett lågt elpris. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Hindra snabb spridning av den afrikanska svinpesten Förra veckan blev det känt att afrikansk svinpest smittat tamgrisar i Litauen, vilket ledde till att 19 400 grisar blev avlivade. För att undvika sjukdomen skall man vara noga med hygien och utfodring. Det är till exempel inte tillåtet att utfodra tama eller vilda grisar med animaliska livsmedel eller matavfall. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Matslöseri - en dyr affär för hushållen I Sverige slänger vi 1,2 miljoner ton matavfall varje år, ungefär hälften av det som slängs är ätbart. Livsmedelsverket har i uppgift att arbeta med att minska svinnet och Eskil Erlandsson försöker hitta en marknad för de djurdelar vi inte vill ha. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Forskning för friska höns Koccidios är en parasitsjukdom som kan ha ödesdigra effekter om den drabbar en hönspopulation. Forskare på Royal Veterinary College har nu kommit ett steg närmare ett effektivt vaccin mot sjukdomen. KommenteraPublicerad 2014-07-29 MRSA hos grisar i Storbritannien Det första fallet av MRSA hos grisar i Storbritannien, har nu hittats på Nordirland. Staten ska nu genomföra en utredning i hela landets grisindustri för att se hur utbrett problemet är. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Möjligheter för ökad import till Kina På grund av de knappa vattenresurserna i Kina vore det bättre om mer mat importerades. På så vis kan mer vatten användas till energiförsörjning och förbättra återhämtning av känsliga områden. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Minskat köttsvinn – bra för ekonomi och miljö Genom att minska förlusterna inom nötköttsproduktion kan lönsamheten ökas och miljöpåverkan minskas. I dagsläget är det 9 procent av producerat kött som inte blir livsmedel. KommenteraPublicerad 2014-07-28 Köttprodukter återkallas på grund av kinesisk skandal I förra veckan avslöjades att företaget Shanghai Husi sålt kött som passerat bäst före datumet med ett år. De som köpt produkter från företaget är framförallt stora snabbmatskedjor, som McDonalds, KFC och Starbucks. KommenteraPublicerad 2014-07-28 Fortfarande mycket danskt i butikerna

Trots heta debatter om djurhållningen i Danmark ökade importen av grisköttet under årets första månader med över 13 procent. 

KommenteraPublicerad 2014-07-28
Stor skillnad mellan potatissorter På en gård i Östra Skåne, är skillnaden mellan olika potatissorters förmåga att stå emot mögel stor. Den ena sorten frodas, och blasten kan liknas vid en mindre djungel, den andra har för länge sedan vissnat ner och ligger som ett brunt torrt täcke över åkern. KommenteraPublicerad 2014-07-28 1,6 miljoner amerikanska hektar kan bli utan vatten I en ny studie från Nasa och University of California Irvine, kan forskare visa att vattenförlusterna som drabbat de torra områdena runt Colorado River i västra USA under det senaste decenniet, kan ha gjort ännu större skada än befarat. KommenteraPublicerad 2014-07-27 Virus leder till fläskbrist Den globala marknaden för fläsk närmar sig prisrekord, speciellt i de länder som drabbats av det dödliga viruset PEDv. I EU och Kina, kommer marknaderna att förbättras säsongsvis, men inte nå de nivåer som råder i andra länder, rapporterar Rabobank. KommenteraPublicerad 2014-07-26 DEBATT - Dags att sluta romantisera matens ursprung Att marknadsföra livsmedel genom kulliga landskap med betande kossor, gör inte mycket för att öka konsumentens förståelse för kedjan, ”från jord till bord”. KommenteraPublicerad 2014-07-26 Stort fall av svinpest i Litauen Efter att personalen noterat högre dödligheten än vanligt, konstaterades igår afrikansk svinpest på en av Litauens största grisgårdar. De 19 400 grisarna ska avlivas. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Scan-Agro går i konkurs Importbolaget Scan-Agro som sålt maskiner på den svenska och danska marknaden har ansökt om konkurs. Bland företagets märken fanns bland andra engelska spruttillverkaren Knight, som nu söker ny importör. KommenteraPublicerad 2014-07-25 VIDEO - Öppna potatispåsen För alla som någon gång slitit upp en påse potatis. Såhär enkelt öppnar man en sydd påse, utan sax eller råstyrka. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Centern – ursprungsmärk mejeriprodukter Trenden gällande ursprungsmärkning har slagit stort i köttdiskarna. Nu vill Centern se en liknande märkning för alla mejeriprodukter. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Fler nyheter i nyhetsarkviet »