Nyhet från Jordbruksaktuellt 2006-04-06

Biogas på gården - egen konstruktion till låg kostnad

Den 7 mars i år startade Bo Johansson på Svenstorp utanför Götene sin gårdsproduktion av biogas. Gården producerar gyltor och slaktsvin från en integrerad besättning med 140 suggor, samt 2 500 kubikmeter gödsel per år. Gödseln ska förutom att ge växtnäring även hjälpa till att värma gården och på sikt även producera el.


Biogasen produceras i en vanlig gödselbrunn isolerad med frigolit och försedd med ett svetsat plåttak. Gödseln pumpas från pumpbrunnen genom ett uttag i taket där också stativet för gödselomröraren sticker upp. Röret till vänster i bild är ett av de två avtappningsrören som reglerar nivån i biogasreaktorn.

Biogasanläggningen är konstruerad på en vanlig Solbergs gödselbrunn med en volym på 220 kubikmeter som har försetts med ett ståltak. Taket, som är konstruerat med hjälp av den lokale smeden, är försett med en lodrät kant som går ner 60 centimeter i brunnen . Eftersom biogasen är lättare än luft stiger den uppåt och samlas under taket och den neddragna kanten gör att gasen inte kan läcka ut. Två bräddavlopp reglerar nivån på gödseln i brunnen och leder över den rötade gödseln till två andra brunnar. I brunnen sitter en Astimac omrörare som ser till att gödseln cirkulerar dygnet runt för att hålla igång rötningsprocessen. Pumpen drar cirka 1 kW i timmen tack vare frekvensriktare. Brunnen fylls på dagligen med cirka sju kubikmeter gödsel från gårdens stallar.

Varm rötning

Gödselbrunnen är nedgrävd 1,5 meter i marken samt isolerad med frigolit på utsidan. På brunnens insida sitter det 250 meter med värmeslang monterade. Gödseln i rötkammaren ska hålla en temperatur på 38 grader för att processen ska fungera bra. Värmen till slangarna levereras från gaspannan. 30-50 procent av gasen som produceras kommer att gå åt till att värma processen.

Värme och el till gården

- Anläggningen ska producera värme på vintern och el på sommaren. Jag planerar att köpa ett 15-30 kW kraftverk som ska producera el under sommaren, säger Bo Johansson.

- Troligen kommer den mesta elen förbrukas på gården, men jag har fått en ny elmätare som gör det möjligt för mig att leverera ut på elnätet också. Vid elproduktion blir verkningsgraden 35-40 procent, resten av energin blir värme. Bo Johansson planerar att ta tillvara spillvärmen genom att använda den till att värma biogasprocessen. Det rekommenderas inte att rötprocessen stoppas under sommaren; det tar för lång tid att få igång den igen. Istället gäller det att hitta användning för biogasen. På Svenstorp kommer det att satsas på elproduktion, ”det är det minst dåliga alternativet” kommenterar Bo Johansson.

130 liter olja om dagen

Bo Johansson räknar med att anläggningen kommer att producera mellan 100-200 kubikmeter biogas per dygn. En kubikmeter biogas innehåller cirka 65 procent metan och ger lika mycket energi som 0,65 liter olja. En gasproduktion på mellan 100-200 kubikmeter motsvarar 65-130 liter olja om dygnet. Efter uppvärmningen av biogasreaktorn producerar anläggningen energi motsvarande 35-90 liter olja per dygn.

- Att hälla i fett, blod eller sprit i gödseln ger en extra skjuts för gasproduktionen. Till exempel kan glycerol fungera som en extra krydda i reaktorn, men det är svingödseln som utgör basen. Det är viktigt med relationen mellan andelen kol och kväve vid rötningen. Det är egentligen lite för mycket kväve i svinskit för att det ska fungera optimalt, att kunna öka kolhalten är därför positivt, berättar Bo Johansson.


Bo Johansson på Svenstorp har konstruerat en egen biogasanläggning på gården. En relativt låg byggkostnad och enkel konstruktion ska borga för en lyckad satsning på energiproduktion. Bakom Bo rinner den rötade gödseln över i en brunn för att lagras tills det är dags att sprida den.

”Enkelt att bygga”

- Jag är själv förvånad över att det är så enkelt att bygga en egen biogasanläggning, säger Bo Johansson.

- Investering har totalt gått på mellan 600 000 – 700 000 kronor samt eget arbete. De tyska anläggningar jag tittade på var alldeles för krångliga och avancerade, man måste hålla det enkelt. Med en produktion runt 200 kubikmeter biogas om dagen så ska anläggningen kunna vara betald på några år, men riktigt så bra tror jag nog inte att produktionen kommer att gå.

- Ingen av de biogasanläggningar som vi har i Sverige har byggts så kostnadseffektivt som Bosses anläggning, sa Lars Evers på Biodynamiska forskningsstiftelsen med erfarenhet från Järnas biogasanläggning. Den billigaste som funnits har varit mer än dubbelt så dyr än den här anläggningen.

Minskad lukt

Tankarna bakom Bo Johanssons investering i en biogasanläggning var att producera värme och el på gården, få minskad lukt vid gödselspridning samt att omvandla det organiska kvävet till ammoniumkväve som är mer lättillgängligt för växterna.

- En stor del av vinsten med att röta gödseln är att lukten minskar. Det blir lättare att kunna sprida gödsel på fälten utan att grannar klagar, säger Bo Johansson.

Alla borde satsa på biogas

- Alla som producerar 2 500 kubikmeter gödsel eller mer per år borde bygga en sådan här anläggning, anser Bo Johansson.

- Djurproducenterna har råvaran, gödseln, och de har logistiken att hantera den samt att köra ut rötresterna på fältet. Han räknar med att anläggningen ska generera energi för 100 000 kronor om året och därmed vara betald på drygt fem år. Och tillägger med ett skratt att minskad lukt vid gödselspridning och lättillgängligare kväve får man väl se som ränta på investeringen.

   

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

DEBATT – Sommarbete pågår, än så länge Högsommaren är här och landsbygden visar sig från sin vackraste sida. Naturlig skönhet, javisst. Men faktum är att det krävs en trägen insats från åtskilliga mular för att Sommarsverige ska se ut just så som vi förväntar oss. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Svinpest hos polska grisar

Den afrikanska svinpesten har nu spridit sig från vildsvin till tamgrisar i EU. Polen har fått sitt första fall av svinpest bland tamsvin på en gård med grisar för husbehov.

KommenteraPublicerad 2014-07-24
Sjuka höns är inte längre någon risk De övervakningsområden som infördes i Östergötland på grund av Newscastlesjukan hos höns, hävs nu på vissa ställen. Alltså är det tillåtet att flytta fåglar och fågelprodukter i området. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Arla sänker mjölkpriset Arla sänker mjölkpriset i augusti med 10,9 öre per kilo. Det nya priset gäller från och med den 4e augusti. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Olaglig antibiotika i foder – 50 000 grisar avlivas Minst 50 000 grisar på 97 nederländska gårdar, måste kanske avlivas på grund av att man funnit förbjuden antibiotika i deras foder. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Se upp för traktortjuvar Under de sju senaste åren har antalet traktorer och entreprenadmaskiner som säljs i Sverige fördubblats. Nu riskerar lantbrukarna att bli allt mer utsatta för maskinstölder. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Uppåt för vetepriset igen Under måndagen föll terminspriser på vete till det lägsta på fyra år. Det regniga vädret i Frankrike drog på tisdagen upp priset, men kvaliteten oroar fortfarande. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Arlas ekomjölk säljer som smör Försäljningen av Arlas ekomjölk har ökat med 37 procent i handeln. Tidigare har ökningen skett i restaurang och storkök, som fortfarande ligger kvar på en hög nivå. KommenteraPublicerad 2014-07-23 VIDEO - Premiär för New Holland CR 10.90 Utanför Berlin premiärvisade New Holland sin nya toppmodell CR 10.90, som företaget själva benämner som "världens största tröska". Nu kan du få en första titt på den kraftfulla rotortröskan. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Att tänka på inför betäckningen Att ha en välfungerande tjur är A och O om man ska få till bra betäckningar under sommarbetet. En god helhet med bra klövar, benställning och könsdelar på avelstjuren är av stor vikt. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Forskning visar att utsläpp från boskap ökar Forskning som publicerades i dagarna visar att utsläpp av växthusgaser från boskap, har ökat de senaste 50 åren. Enligt forskningen är de stora bovarna kor. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Ny vd på Yara Svein Richard Brandtzæg blir ny vd på växtskyddsbolaget, Yara International, han efterträder Jørgen Ole Haslestad i februari 2015. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Mjölmask – nu ett godkänt livsmedel i Sydkorea Snart kan man köpa mjölmask på matmarknader i Sydkorea. Livsmedels- och läkemedelsdepartementet har nämligen godkänt masken som livsmedel. KommenteraPublicerad 2014-07-22 VIDEO - Se filmen om hur flugfarmen i Sydafrika fungerar Jordbruksaktuellt rapporterade i förra veckan om en flugfarm i Sydafrika. Här är en video som förklarar hur det fungerar och varför innovationen har vunnit WWF:s pris, Climate Solver. KommenteraPublicerad 2014-07-22 ”Vi behöver inte vara störst, men vi vill vara bäst” En gnutta tur, en rad tillfälligheter, en sann entreprenör och ett team av engagerade medarbetare. Det verkar vara framgångsreceptet bakom Karlsfälts gård, vars ledstjärna är djuren, människan och naturen i symbios. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Vd-skifte på Abelco

Abelco får ny vd under hösten. Per Pettersson, som närmast kommer från Coca-Cola, tillträder senast under september som vd för Abelco AB och dess dotterbolag. Per Pettersson är sedan tidigare även ordförande i Abelco.

KommenteraPublicerad 2014-07-21
Låga vattennivåer i Västergötland Länsstyrelsen uppmanar nu alla som tar vatten från sjöar och vattendrag att sluta med det. Det varma vädret har lett till att vattennivåerna är oroväckande låga i många av länets vattendrag. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Handeln kritiseras i grisfrågan Bo Algers, professor i husdjurshygien, menar att handeln genast borde sätta stopp för importen av kött som producerats under olagliga förhållanden, skriver DN idag. ” Det är inte en bojkott, det är att bete sig anständigt mot medborgarna och svenska grisproducenter.” KommenteraPublicerad 2014-07-21 Danone expanderar i Afrika Den franska mejerijätten köper 40 procent av Östafrikas största mejeriföretag, Brookside. Detta är Danones tredje uppköp i Afrika de senaste två åren. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Veteskörden i EU – upp 4 procent Analysbolaget, Strategie Grains, rapporterade att veteskörden i EU väntas gå upp med 4 procent jämfört med förra året. Huruvida kvaliteten är bra, återstår att se, då stora areal fick mycket regn i början av sommaren. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Dricksvattnet får ökad uppmärksamhet Alla är vi beroende av dricksvatten och i Sverige är vi lyckligt lottade, som bara kan öppna kranen och tillgodose vårt behov. Det finns dock en okunskap om hur de ämnen och material som dricksvattnet kommer i kontakt med, påverkar dess kvalitet. Genom dricksvattenutredningen ska kunskapsglappet fyllas. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Tidigt och hackat ensilage Agronom Carl Helander vid SLU har studerat om foderintag, fodersortering, tuggbeteende och produktionsnivå hos högproducerande får berörs om man hackar och tidigarelägger skördetidpunkten av majs och gräs för att sedan utfodra som fullfoder. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Mycket, lite, eller noll bearbetning Ett av de populärare inslagen vid årets Borgeby Fältdagar var demonstrationen av olika etableringssystem för raps. Vid demonstrationen visades olika såmaskiner upp. Själva fröplaceringen är dock endast en del av de etableringssystem som maskinerna representerar. KommenteraPublicerad 2014-07-20 Bara goda grejer i det stora skafferiet i Åhus Andreas Lindberg jobbade som krögare och kunde inte förstå att det skulle vara så svårt att få tag på lokala råvaror till restaurangen i Skåne. Då fick han en idé: han skulle vara länken mellan producenten och konsumenten. KommenteraPublicerad 2014-07-19 Forskning kan öka matsäkerheten Världens befolkning ökar snabbt och med det ökar även efterfrågan på mat. Enligt forskning finns det möjlighet att mätta ytterligare tre miljarder människor, om man vidtar rätt åtgärder. KommenteraPublicerad 2014-07-18 VIDEO - All I do is farm En solig fredag som denna, förtjänar en video. Vad är då mer lägligt än att The Peterson Farm Bros har släppt en ny cover på temat lantburk. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Globala mjölkpriset lyfter nästa år Enligt Rabobanks senaste prognos förväntas priserna på den globala mejerimarknaden att ta fart under början av 2015. I Europa har priserna stabiliserats men ökad produktion inför slopade kvoter kan pressa priserna. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Ny tjänst ska bana väg för svensk export till Kina Jordbruksverket tror att Kina är en av de viktigaste marknaderna för svensk export inom livsmedel och skog i framtiden. Därför har regeringen nu tillsatt tjänsten, lantbruksråd, på den svenska ambassaden i Kina. KommenteraPublicerad 2014-07-17 Stora svängningar i slaktantal mellan kvartal ett och två Antalet slaktade djur skiljer sig rejält mellan första och andra kvartalet i år, visar statistik från Kött och Charkföretagen. Överlag är det även en minskning sett till hela första halvåret. KommenteraPublicerad 2014-07-17 Cougar-förbudet leder till nya recept Den femtonde november i år, förbjuds användning av bekämpningsmedlet Cougar. Nu tampas leverantörerna om att visa att just deras lösning för höstbekämpning av ört- och gräsogräs, är den främsta ersättningen till Cougar. KommenteraPublicerad 2014-07-17 Fler nyheter i nyhetsarkviet »